Ηλιάνα Μπάκα

Θεραπεία ζεύγους

Θεραπεία ζεύγους

Οι άνθρωποι είμαστε από τη φύση μας συντροφικά όντα,που αναζητούμε την εγγύτητα και την ασφάλεια μέσα στις σχέσεις που δημιουργούμε , ακριβώς όπως όταν ήμασταν παιδιά. Μια βασική διαφορά της ερωτικής σχέσης από τις υπόλοιπες, είναι «η λαχτάρα για πλήρη μείξη και ένωση με τον άλλον άνθρωπο, αλλά με έναν μόνο άλλον άνθρωπο» (Erich Fromm, Η τέχνη της αγάπης). Αυτό, επομένως, την καθιστά αποκλειστική και όχι γενικευμένη.

Η λαχτάρα για πλήρη μείξη και ένωση με τον άλλον άνθρωπο, αλλά με έναν μόνο άλλον άνθρωπο.
Erich Fromm
Η τέχνη της αγάπης

Στην αρχή μιας σχέσης επικρατούν αμοιβαία θετικά συναισθήματα και εξιδανίκευση για το ταίρι και τη σχέση και διαπιστώνεται η  απώθηση  όλων των ενδείξεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απομυθοποίηση του συντρόφου αλλά και της ένωσης. Οι άνθρωποι τείνουμε να «προστατεύσουμε» τη σχέση υιοθετώντας διάφορες μορφές αυτοπροστασίας, οι οποίες αρχικά μπορεί να συντηρούν την ιδέα της «αιώνιας αγάπης», ωστόσο μακροπρόθεσμα δημιουργούν σημαντικά προβλήματα.  Με το πέρασμα του χρόνου, η παράλειψη ότι είμαστε δύο διαφορετικοί άνθρωποι, οι οποίοι κουβαλούν τα δικά τους μοναδικά «μπαγκάζια», θα αρχίσει να δημιουργεί συγκρούσεις, παρερμηνείες και σταδιακά τα θετικά συναισθήματα θα δώσουν την θέση τους στη ματαίωση, την αμφιβολία , το άγχος και το φόβο. Η αγάπη, μπορεί να εξακολουθεί να υπάρχει, ωστόσο δεν είναι αρκετή για να επιλύσει τα προβλήματα.

Αν και δεν υπάρχει η τέλεια σχέση, υπάρχουν κάποια βασικά στοιχεία που την καθιστούν ικανοποιητική για τα μέλη της. Αυτά δεν είναι άλλα από τον αμοιβαίο σεβασμό και θαυμασμό, την προθυμία να φέρω την ευαλωτότητα στη σχέση επενδύοντας σε μια σχέση εμπιστοσύνης, κάμπτοντας τις αντιστάσεις που με προστατεύουν από το φόβο της απόρριψης και εγκατάλειψης και την προθυμία να θυσιάσω την πρότερη εργένικη ζωή μου.

Οι πιο συνήθεις λόγοι που δημιουργούν κρίσεις ανάμεσα στα ζευγάρια είναι η απιστία, η καταπίεση, η ζήλεια, η ασυμφωνία χαρακτήρων, η ρουτίνα, η σεξουαλική ζωή, η παρέμβαση τρίτων (γονείς, ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον, σημαντικοί άλλοι), τα οικονομικά προβλήματα, οι εθισμοί και η διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Φυσικά, μπορεί να ενυπάρχουν παραπάνω από έναν λόγους για να οδηγηθεί το ζευγάρι σε ρήξη.

Ένα ζευγάρι, ένας άντρας ή μία γυναίκα, μπορεί να οδηγηθούν στο γραφείο ενός θεραπευτή είτε γιατί θέλουν να δουλέψουν τη σχέση τους, είτε γιατί θέλουν να καταλήξουν ομαλά στη λήξη αυτής ή του γάμου τους. Άλλες φορές πάλι, αναζητούν έναν διαιτητή ή έναν σύμμαχο. 

Ωστόσο, αυτό που πραγματικά παρέχεται στη θεραπεία ζεύγους είναι ένα ασφαλές πλαίσιο μέσα στο οποίο το ζευγάρι καλείται να επικοινωνήσει τις ανάγκες, τις επιθυμίες, τα συναισθήματα, τους προβληματισμούς και τις προσδοκίες. Ο θεραπευτής βοηθά τον καθένα ξεχωριστά να αναγνωρίσει τα προσωπικά του «μπαγκάζια», (κοινώς βιώματα και μοτίβα σχέσεων που συνηθίζουν να έχουν τις ρίζες τους στις σχέσεις με τους γονείς και τους φροντιστές) και πώς αυτά επηρεάζουν τη σχέση στο παρόν. Το ζευγάρι καλείται να μάθει νέους τρόπους επικοινωνίας και επίλυσης συγκρούσεων και προβλημάτων και σταδιακά αντιλαμβάνεται ότι οφείλει να λειτουργεί σαν ομάδα απέναντι στο πρόβλημα και όχι στεκούμενοι ο ένας απέναντι στον άλλον.

Τέλος, η συμβουλευτική ζεύγους απευθύνεται και στα ζευγάρια που έχουν αποφασίσει να δώσουν ένα οριστικό τέλος στο γάμο και χρειάζονται την βοήθεια και την καθοδήγηση του θεραπευτή προκειμένου να επιλύσουν τα ζητήματα που θα προκύψουν, όσο το δυνατόν πιο ομαλά.