Ηλιάνα Μπάκα

Ατομική ψυχοθεραπεία ενηλίκων

Ατομική ψυχοθεραπεία ενηλίκων

Η ατομική ψυχοθεραπεία ενηλίκων είναι ένα ταξίδι , όπως προτιμώ να το αποκαλώ, με πολλές στάσεις και σταθμούς, όπου ο τελικός του προορισμός ποικίλλει ανάλογα με το αίτημα του εκάστοτε θεραπευόμενου. Μαζί σε αυτό το ταξίδι, ο θεραπευόμενος έχει ως συνοδοιπόρο τον θεραπευτή του ο οποίος, έχοντας λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση και έχοντας κάνει το δικό του προσωπικό ταξίδι, είναι σε θέση να του παρέχει την απαραίτητη καθοδήγηση μέσα από το καθρέφτισμα του τρόπου με τον οποίο ο θεραπευόμενος πορεύεται και σχετίζεται στη ζωή του.

Η θεραπευτική σχέση αποτελεί το όχημα του ταξιδιού προς την αλλαγή, την αυτοφροντίδα και την αυτοβελτίωση. Βασικά χαρακτηριστικά της σχέσης είναι ο αμοιβαίος σεβασμός, η εχεμύθεια, η αμοιβαία εμπιστοσύνη, η άνευ όρων αποδοχή από τη μεριά του θεραπευτή,  καθώς και τα όρια που λειτουργούν ως προστασία για την ανάπτυξη και τη διατήρηση αυτής. Μέσα σε ένα ασφαλές πλαίσιο, ο θεραπευόμενος έχει τον απαιτούμενο χώρο και χρόνο να διηγηθεί την προσωπική του ιστορία, να διερευνήσει τον εαυτό του και τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται και συμπεριφέρεται, ώστε να αναγνωρίσει ποια μοτίβα σκέψεων, συμπεριφοράς, σχέσεων τον καθιστούν δυσλειτουργικό τόσο στην καθημερινότητά του, όσο και στη ζωή του γενικότερα. Σκοπός είναι να συνειδητοποιήσει τα λάθη του, να τα διερευνήσει και όχι να τα ενοχοποιήσει και να αλλάξει την πορεία του ταξιδιού που αρχικά είχε πάρει.

Ακόμη, του δίνεται η δυνατότητα να φέρει στην επιφάνεια καταπιεσμένα συναισθήματα, αναμνήσεις, προβληματισμούς και συγκρούσεις. Αφού αναγνωρίσει τα τραύματά του και είναι σε θέση να επεξεργαστεί και να κατανοήσει τον πόνο και τα δυσάρεστα συναισθήματα που αυτά φέρουν , τότε αρχίζει να αναγνωρίζει και τα διαθέσιμα εργαλεία που είναι ενσωματωμένα σε αυτές  τις εμπειρίες. Έχοντας, πια, αποκτήσει μια εργαλειοθήκη της οποίας τα εργαλεία έχει μάθει να διαχειρίζεται στο σωστό χρόνο και με το σωστό τρόπο, αντιλαμβάνεται ότι η βοήθεια του θεραπευτή,  σταδιακά είναι ολοένα και λιγότερο απαραίτητη.

Φτάνοντας στον τελικό του σταθμό, ο θεραπευόμενος, πλέον , είναι ένα άτομο αυτοεξαρτώμενο,  με αυτοπεποίθηση, ικανό να διαχειριστεί τις ανάγκες του και τις δυσκολίες του, εξασφαλίζοντας για τον εαυτό ψυχική υγεία και ευημερία.